GreenPan™ Návod

 

 

 

GreenPan™ Návod k používání a údržbě

 

1) Pro bezpečnost

 

Před použitím si nejdříve pečlivě pročtěte tento návod!

  • Nedovolte, aby se děti během vaření přibližovaly ke sporáku.
  • Při manipulaci s horkými nádobami dbejte zvýšené opatrnosti.
  • V průběhu vaření nenechávejte nádobí na sporáku bez dozoru.
  • Zabraňte přečnívání rukojeti nad rozpálenou plotnu.
  • Ujistěte se, že rukojeť nepřečnívá přes okraj sporáku.
  • Rukojeti nádobí jsou navrženy tak, aby se zahřívaly co nejméně.
  • Poklice i rukojeti se však mohou během vaření rozpálit. Před odklopením poklice nebo manipulací s nádobou se proto nejprve letmým dotykem ujistěte, zda nejsou příliš horké. Pro manipulací s poklicí či nádobou doporučujeme použít chňapku nebo kuchyňské rukavice.
  • Vyndaváte-li nádobí z trouby, použijte chňapku vždy.
  • U modelů s bakelitovou rukojetí si před použitím v troubě nejdříve ověřte tepelnou odolnost rukojeti.
  • Nepřilnavé povrchy Thermolon™ neobsahují PTFE a odolávají teplotám až do 450°C/850°F, zatímco obyčejné PTFE povrchy jen teplotám do 260°C/500°F. Oproti běžným pánvím s PTFE povrchem navíc Thermolon™ při zahřátí nad 260°C/500°F neprodukuje toxické výpary.


2) Používání

 

Před prvním použitím:

  • Odstraňte etikety.
  • Umyjte nádobu teplou vodou se saponátem a vytřete dosucha.
  • Vnitřní nepřilnavý povrch pánve vytřete několika kapkami oleje na čistém měkkém hadříku. Před uložením pánev nemusíte olejem vytřít – jen před použitím.

Vaření:
Doporučení k zamezení deformace vašeho výrobku GreenPan™:

  • K zahřátí nádoby nenastavujte sporák na zbytečně vysoký výkon.
  • Nenechávejte GreenPan™ na rozpálené plotýnce déle než je nezbytně nutné.
  • Nenechávejte nádobu vařit "naprázdno".

Doporučení k úspoře energie a dosažení co nejlepších výsledků vaření a smažení:

  • Vařte na plotýnce, jejíž průměr co nejvíce odpovídá průměru dna pánve.
  • Na plynovém sporáku nastavte plamen tak, aby nepřesahoval obvod dna pánve.
  • Nepřilnavý povrch Thermolon™ je rezistentní vůči teplotám až do 450°C / 850°F.
  • To znamená, že přehřejete-li náhodou pánev, nejen, že nebude vytvářet škodlivé výpary, ale navíc se ani nezničí. Dokonalá tepelná vodivost těla pánve i Thermolon™ znamená skvělou použitelnost pro všechny druhy vaření, smažení a dokonce i flambování.
  • Pro vaření a redukci např. výpeku můžete nastavit i vyšší teplotu než jste u obyčejných pánví zvyklí.
  • Pro ohřívání, napařování nebo přípravu omáček nastavte nižší teplotu plotýnky.
  • Pro úsporu energie nemyjte GreenPan™ v myčce.

Pro dokonalý výsledek:

  • Vždy vařte na čisté pánvi. Po použití pánev důkladně umyjte a ujistěte se, že jste odstranili všechny zbytky jídla a tuku.
  • Potraviny vyndejte z chladničky 10 min. před vařením.
  • Před vložením surovin pánev předehřejte a nechte olej rozpálit na optimální teplotu.
  • Co dělat, když se suroviny k pánvi přichytávají? Staráte-li se o svou pánev dobře, přichytávat se nebudou.
  • Je přirozené, že s postupujícím časem se nepřilnavost povrchu snižuje. To souvisí s délkou vystavení pánve vysokým teplotám a karbonizací připravovaných surovin při tepelné úpravě.
  • Doporučujeme proto využít odolnosti Thermolon™ vůči vyšším teplotám a dobu přípravy jídla zkrátit na minimum.

Vaření s tukem:

  • Mějte na paměti, že některé tuky se při vyšších teplotách přepalují. Proto vám doporučujeme provést následující zkoušku: Pánev rozpalte na střední až vyšší teplotu a vložte do ní malý kousek másla. Pokud tuk začne jen bublat a nezmění barvu, je teplota pánve optimální. Začne-li máslo hnědnout, je pánev příliš horká. Vytřete tedy vzorek přepáleného másla a před vařením snižte teplotu plotýnky.
  • Různé tuky se začínají přepalovat při různých teplotách. Doporučujeme vám používat olivový olej, který je nejen zdravý, ale má i relativně vysoký bod přepalování.
  • Před přidáním jídla do pánve nechte olej minutku rozpálit. Preferujete-li však používání tuku v aerosolových sprejích, doporučujeme nastříkat tuk na potraviny, nikoli na pánev. Tyto spreje totiž obsahují látky, které se na povrch nádoby snadno připečou a špatně se odstraňují.

Nástroje:

  • Kovové nástroje poškrábou každý nepřilnavý povrch. Životnost své pánve prodloužíte používáním dřevěných nebo plastových nástrojů.
  • Jídlo v pánvi nikdy nekrájejte / neporcujte.
 
 

3) Péče a čištění:

 

  • Po každém použití nechte pánev vychladnout a až poté ji umyjte.
  • Ponoření rozpálené pánve do vody může mít za následek nezvratné poškození.
  • Výrobky GreenPan™ se myjí velice snadno. Mytí GreenPan™ v myčce může mít za následek poškození keramického nepřilnavého povrchu působením agresivních alkalických detergentů, které jsou základem mycích prostředků. Ideální je pánev umýt ručně v teplé vodě se saponátem, opláchnout a osušit.
  • K mytí NEPOUŽÍVEJTE drátěnku nebo drsnou stranu houbičky na nádobí.
  • K mytí NEPOUŽÍVEJTE čisticí prostředky na trouby, abrazivní čisticí prostředky a prostředky s obsahem chlóru. Povrch pánve neoškrabujte.
  • Vytvoří-li se na povrchu pánve drobné tmavé tečky, jedná se o následek dlouhodobého vaření na tuku při vysokých teplotách. Tyto skvrny neseškrabujte, nedrhněte hrubou houbičkou nebo drátěnkou, zničili by jste povrch pánve. Pánev namočte na několik hodin do horké vody se saponátem a po odmočení setřete hadříkem nebo měkkou houbičkou.
  • Výpek, není-li po vaření odstraněn, a pánev je opětovně zahřáta, může způsobit změnu barvy povrchu pánve. Takového zabarvení se zbavíte, necháte-li v pánvi povařit ocet (pozor, nevdechujte octové výpary) a následně pánev umyjete běžným způsobem.
  • Vznik malých "skvrnek" a změny zabarvení je při delším používání pánve přirozený. Jediný rozdíl mezi GreenPan™ a běžnými pánvemi s PTFE povrchy je ten, že na světle šedém povrchu Thermolon™ jsou tyto změny vizuálně výraznější.
  • Použití na sklokeramických a halogenových varných deskách – přesvědčete se, že na dně pánve nejsou ostré rýhy nebo trhliny, které by mohly zapříčinit poškrábání varné desky.


 
close
close