Žádný recept Vám neprozradí to nejdůležitější o pečení. Protože není lhostejné, co připravujete v pávni - na vše musí být vhodná pánev. Maso klade na pánev jiné požadavky než vaječná nebo moučná jídla.
Dobrá pánev má svou váhu. Silné dno pánve rychle přijímá horko, dlouho je udrží a rvnoměrně rozdělí na pečeni. Kdo dá na nejlepší vlastnosti pečení, měl by volit tmavé pečící plochy.
Tuk nebo olej? Máslo a margarín by se měli používat poze na jídla upravovaná na pánvi, která mají krátký čas úpravy a vyžadují nižší teplotu např. omelety nebo vaječná jídla. k delšímu pečení při vysokých teplotách, např. maso, jsou vhodnější rostlinné oleje nebo tuky.
Pánve s plochými a šikmými stěnami, které se snadněji otáčejí a umožňují vyjmutí. Ideální na lívance, sázená vejce....
Má vysoké břichaté stěny k snadnějšímu míchání. Je ideální ke všemu, co potřebuje mmnoho místa, např. slané brambory, plněné papriky nebo rajčata, guláš, houby, drůbež apod.
K tomu je poklice ze žáruvzdorného skla, pod kterou najdou místo zejména kuřata. Poklice pánve zabraňuje rozstřikování tuku a udržuje pečeni až do servírování ve správné teplotě. Skleněnou poklicí lze také dobře pozorovat průběh pečení, kdy máte snížit teplotu nebo kdy při dušení musíte vodu přidat.
Pánve
jsou milionkrát osvědčené. Profesionálové na to přísahají. Nezničitelný materiál je ideálně vhodný k pečení při vysokých teplotách např. masa, opékaných brambor atd. Tmavá pllocha zvlášť dobře přenáší horko na pečeni, protože tmavá pečící plocha peče křupavěji než světlá. Póry masa se tím rychleji zavřou, jemnější a chutnější již na pohled. A samozřejmě, že v pávni s dlouhou životností lze upravovat ryby, vaječné pokrmy a moučníky. Je však třeba dbát o to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Střední teplota pečení je dostačující. Materiál je hygienickým materiálem na varné nádobí, protože jeho keramická, téměř neporézní a antibakteriální povrchová plocha nabízí nejlepší ochranu proti zárodkům. Lze jej hravě čistit, ve srovnání s pánvemi s umělohmotným potahem se nepřehřívá a vydrží dlouhá léta.
Šetrně se vaří např. ryby a vaječná jídla (moučníky na pánvi, míchaná vejce). K šetrnému pečení doporučujeme např. pánve Silit se speciálně vyvinutým nepřilaným povrchem
, ve kterých se nic nezachytí. I pro dietní jídla, která se připravují zcela bez tuku jsou pánve Silit ideální. Nepřilnavé pánve Silit mají trojnásobný nepřilnavý povrch a jsou dokonale vhodné pro jídla, která se snadno připalují a pro jídla s malým množstvím tuku.